(OS) Bahagianya Apabila Zakatmu Diterima Allah (RAK 14)

Write a review
RM20.00
Ask a question
978-967-0142-51-7
In stock
+
===========================
Format: Kertas simili (full colour)
ISBN-13: 978-967-0142-51-7
Saiz: 6" x 9"
Tarikh Terbit: 27 Jul 2015
Jumlah Muka Surat: 130

Berat (Kg): 0.216
Penulis: Fahrur Muis
Penerbit: PTS Publishing House
===========================
 
 
Sinopsis

Ambillah (sebahagian) daripada harta mereka menjadi sedekah, supaya dengannya kamu membersihkan mereka dan menyucikan mereka, serta doakanlah untuk mereka. Sesungguhnya doa kamu itu menjadi ketenteraman untuk mereka. Dan (ingatlah) Allah Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui.

(Surah At-Taubah, ayat 103)
 
Sedikit Ulasan penulis mengenai buku ini:
 
Zakat adalah rukun lslam yang bersifat umum. Disamping mengucapkan syahadah dan solat, barulah seseorang itu sah sebagai umat Islam. Dengan itu juga, keislaman mereka diperakui. Persoalannya, pengetahuan kaum Muslim perihal zakat pada umumnya hanya terbatas pada zakat fitrah. Zakat harta contohnya, masih banyak yang belum difahami. Sedangkan zakat memainkan peranan penting dalam kehidupan, sama ada kepada pemberi penerima, mahupun harta yang dizakatkan.
 
Buku ini mudah, praktikal dan lengkap kerana pada setiap pembahasan berkenaan zakat dijelaskan 10 perkara iaitu definisi, syarat, hisab, dan kadar zakat. Selain itu dinyatakan juga dalil, penjelasan, waktu mengeluarkan zakat, cara mengira zakat, contoh pengiraan zakat, dan soal jawab. Tambahan pula, tulisan dalam buku ini juga mempunyai dalil dan bernas kerana semua pendapat disandarkan pada Al-Quran, hadith, dan pendapat para ulama. Semuanya disampaikan secara padat dan berisi.
 
Oleh itu, bagi menjawab perihal ini, penulis membahaskan dari A sehingga Z tentang zakat dengan penyampaian yang mudah, praktikal, dan lengkap. 
 
Penulis berharap buku ini dapat memotivasikan dan memudahkan umat Islam dalam mengamalkan rukun Islam yang ketiga, iaitu membayar zakat. Akhirnya, semoga penulisan beliau ini bermanfaat kepada semua.
 
 
Senarai kandungan

Bab 1- Agensi Zakat bagi Pemberi, Penerima, Masyarakat, dan Sisa Harta yang dibayar Zakat

Bab 2- Harta dalam Islam

Bab 3- Zakat

Bab 4- Harta yang Wajib dizakatkan

Bab 5- Zakat Fitrah

Bab 6- Sedekah Sunnah

No reviews found