KITAB DUNYA IBU - Panduan Mengandung dan Memelihara Anak Kecil. Susunan Muhammad Salih al-Din. [RAK 819]

Write a review
RM55.00
Ask a question
Price in points: 55 points
In stock
+

Penyusun: Muhammad Salih al-Din
Penerbit: Akademi Jawi
Tahun Terbit: 2020
Bahasa: Melayu & Teks Jawi
Genre: Ilmiah
ISBN: 9789672422075
Ketebalan: 212 m/s
Format: Soft cover

Karya ini mempersembahkan panduan keṣihatan kepada pasangan yang akan menimang cahaya mata dalam sembilan bab. Panduan bermula dengan tanda-tanda ibu mengandung, diikuti persediaan fizikal dan mental, penjagaan makan dan minum, pemeriksaan doktor, keguguran, kelahiran anak, menyusu, kesihatan anak dan diakhiri dengan proses tumbesaran anak di peringkat awal seperti tumbuh gigi dan bercakap.

Penyusun diyaqini membuat ruju'kan dengan pakar kesihatan dan meruju' kepada kajian 'ilmiyah yang berwibawa kerana mempersembahkan dapatan yang tidak mempunyai percanggahan dengan pantang larang dan adat resam tempatan. Panduan yang disusun cukup teratur dan mudah difahami sambil dapat memadukan qa'idah pengubatan moden dan tradisi.

Usaha ini dapat memberi kesedaran kepada pasangan supaya lebih mengambil berat akan kemampuan kewangan keluarga, membuat perancangan dan persediaan, mengenali keadaan dan kesihatan diri dan bersedia dengan 'ilmu dan nasihat daripada pakar supaya qadar kematian dapat dikurangkan.

No reviews found