KHALIFAH UMAR - FIQH SIASAH KHULAFA AL RASHIDIN oleh Haji Abdul Hadi Awang [Hardcover]

Write a review
RM85.00
Ask a question
Price in points: 85 points
In stock
+

1. Buku Fiqh Siasah Khalifah ‘Umar RA ini pernah diterbitkan cetakan pertama pada tahun 2013 oleh syarikat MDQ Enterprise.

2. Kemudian disemak dan ditambah isi kandungannya oleh penulis. Daripada asal 259 muka surat kepada 600 mukasurat!

3. Penulis mengarang dengan penuh ruh dan perasaan agar masyarakat kini dapat betul-betul menghayati ibrah penting zaman pemerintahan Khalifah ‘Umar.

4. Sangat banyak krisis yang dihadapi pada zaman beliau boleh diaplikasikan pada konteks sekarang. Sebagai contoh, krisis wabak penyakit ta’un di mana masyakarat tidak boleh merentas daerah baik dari luar atau dari dalam daerah yang menghidapi wabak.

5. Hari ini, kita ambil konsep itu dan namakan sebagai Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) untuk membendung jangkitan.

6. Bukan itu sahaja, krisis politik dan krisis ekonomi juga ada dalam zaman Khalifah 'Umar yang dicatat oleh Tuan Guru kerana dilihat sangat baik untuk diambil ibrah.

7. Sisi-sisi penuh perasaan dan menyayat hati Khalifah 'Umar juga ada dinukilkan dalam buku kali ini. Boleh menitis air mata baca bahagian detik-detik akhir sang Khalifah ini.

8. Akhir sekali, buku ini diproses silang rujuk (takhrij) dengan penuh teliti. Malah, peta dan infografik juga banyak untuk memudahkan pembacaan!

Allahu, tak sabar nak baca!

Jom order sekarang!

Specifications of BUKU KHALIFAH 'UMAR AL-KHATTAB R.A - FIQH SIASAH KHULAFA' AL-RASYIDIN 2 : TUAN GURU HJ ABDUL HADI AWANG

  • BrandPustaka Permata Ummah
  • SKU3175971096_MY-18257786167
  • ISBN/ISSNIkon Syabab
  • LanguageBahasa Malaysia

No reviews found