INSPIRASI ZA'BA [JT]

Write a review
RM29.00
Ask a question
Price in points: 29 points
In stock
+

REVOLUSI atau sesuatu perubahan yang ingin kita laksanakan, jika berlaku tanpa ilmu dan tanpa adab, ia tak mampu mencapai kejayaan yang hakiki.

Za‘ba sebagai tokoh pembaharu pemikiran Islam tidak berminat untuk membicarakan masalah sifat dua puluh, rukun Iman, rukun Islam, hukum fikah, soal muamalat, soal munakahat, haram halal, sah, batal, wajib, sunat, tasawuf, dan sebagainya. Tetapi memilih untuk bicara perihal akhlak, budi pekerti serta pendidikan orang Melayu.

Beliau begitu cermat memilih tema tulisannya dan hanya menulis perkara-perkara yang membangkitkan kemajuan bangsanya sahaja tanpa memperinci atau memperihalkan perkara yang kurang penting.

Buku ini merupakan himpunan penulisan berinspirasi dari pemikiran Pendeta Za'ba hasil karya sahabat penulis Komuniti Jejak Tarbiah bersama ZF Zamir dan Ustaz Pahrol Mohd Juoi.

Mudahnya, revolusi ini adalah perubahan. Sesuatu perubahan yang kita nak buat, tanpa nilai, ilmu dan adab, ia tak mampu mencapai kejayaan yang hakiki.

Buku ini merupakan himpunan artikel, cerpen, puisi, mutiara kata dan foto-foto rare Za'ba. Antara penulisnya adalah ZF Zamir, serta barisan TIM & sahabat JT yang berwibawa. Pengantar oleh Ustaz Pahrol Mohd Juoi.

No reviews found