Save 15%

Antara Anutan Tasawuf Yang Tercela #(L68)

Write a review
Old price: RM12.00
RM10.20
You save: RM1.80 (15%)
Ask a question
9789672910138
Out of stock

Tajuk: Antara Anutan Tasawuf Yang Tercela
ISBN: 9789672910138
Penerbit: Karya PiS 
Penulis: Shaykh Islam Abd Allah Ibn Qudamah Al-Maqdisi
Tahun Terbitan: 2022
Muka Surat: 84
Halaman: Hitam Putih
Format: Softcover
Berat (kg): 0.130kg
Dimensi (cm): 21.5cm x 14cm x 0.6cm 

SINOPSIS

 

 

Buku ini merupakan terjemahan bagi risalah yang ditulis oleh Muwaffaq al-Din Ibn Qudamah Al-Maqdisi, seorang tokoh ilmuwan Islam khususnya dalam bidang fekah. Risalah ini ditulis bagi menjawab soalan yang dikemukakan kepada beliau berkenaan satu amalan yang dilakukan oleh golongan yang mendakwa mereka mengamalkan tasawuf.

Pengarang memulakan jawapan dengan terus menyatakan status orang yang mengamalkannya dan beliau kemukakan riwayat-riwayat para Salaf berkenaan amalan seumpama itu. Setelah itu, beliau menerangkan manhaj (metodologi) beragama yang benar yang perlu ditelusuri oleh sesiapa yang mahu masuk ke Syurga Allah ta’ala.

Tidak cukup dengan itu, beliau turut menerangkan hukum bermain atau mendengar seruling, gendang dan nyanyian. Setelah itu, beliau berbicara mengenai bahayanya memandang wanita bukan mahram dan amrad (budak lelaku comel yang berdagu licin). Beliau mengakhiri risalah dengan doa dan titipan nasihat yang sangat hebat, semoga Allah mengganjari beliau atas jasa dan baktinya kepada umat Islam.

Antara keistimewaan buku ini:

[1] Dalam bentuk dwibahasa Arab-Melayu yang membantu pemahaman dan pembelajaran bahasa Arab [2] Nota kaki yang memberikan nilai tambah dan kualiti [3] Disertakan status hadis yang memberikan kelegaan dan memudahkan urusan pembacaan dan penghayatan.

 

No reviews found