Anak Desa Ke Persada Antarabangsa # (L27) [RAK94]

Write a review
RM40.00
Ask a question
9789671481844
In stock
+

Tajuk: Anak Desa Ke Persada Antarabangsa
ISBN: 9789671481844
Penerbit: Amani Media
Penulis: DR Mohd Daud Bakar
Tahun Terbitan: 2018
Muka Surat: 244
Halaman: Hitam Putih
Berat (kg): 0.385 kg
Dimensi (cm): 22.2 cm x 15 cm x 1.5 cm

SINOPSIS

Biodata Pengarang

Dr Mohd Daud Bakar dikenali sebagai salah seorang cendekiawan Syariah elit dunia oleh para pengamal industri kewangan Islam. Beliau amat dikenali kerana kemampuannya menawarkan penyelesaian yang praktikal dan boleh dilaksanakan.

Dilahirkan di Alor Setar, Kedah pada tanggal 5 Mac 1964, beliau menerima pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan Sungai Korok Baru. Dilatih untuk berjalan sejauh 2 kilometer pergi dan pulang ke sekolah setiap hari membuka ruang bagi beliau berangan-angan untuk keluar dari kancah kemiskinan.

Tahun 2005 menyaksikan kejayaan beliau mencipta kegemilangan dalam dunia akademik, namun berbekalkan usaha dan doa beliau menguji tekad dengan menubuhkan syarikatnya sendiri, "Amanie". Tindakan itu berjaya memberikan perspektif istimewa kepadanya sebagai cendekiawan Syariah iaitu dwiperspektif dengan realiti komersil dan realiti akademik.

Seorang yang menghargai cabaran dan kejayaan, beliau turut memanfaatkan pengalaman serta berkongsi ceritanya di dalam "Saya Ada 25 Jam Sehari" dan karya agung beliau, "Minda Syariah Kewangan Islam: Kisah Balik Tabir Perspektif Cendekiawan Syariah". Turut dihasilkan pada tahun 2018, judul terbaru di bawah nukilan beliau adalah "PULUN" dan "Membumikan Syariah".

"Dalam pendakian ke puncak, anda pastinya terpaksa menuruni

lembah. Begitu juga dengan orang lain. Yang membezakan anda dengan

orang lain adalah 'mindset' atau kerangka minda anda."

No reviews found