Tajuk: 77 Resipi Kek Lapis Sarawak
ISBN: 978-967-481-227-0
Penerbit: PTS
Penulis: Chef Hanieliza
Tahun Terbitan:2019
Muka Surat:172
Halaman: Berwarna
Format: Softcover
Berat (kg):0.32kg
Dimensi (cm): 25cm x 19cm x 1cm
SINOPSIS / SARI RANSANG
Buku ini adalah himpunan 77 resipi kek lapis Sarawak moden dan tradisional yang dimasak menggunakan kaedah bakar dan kukus.
Resipi-resipi ini dihasilkan oleh Noy Yullan yang berasal daripada Sarawak. Beliau begitu teliti dalam menghasilkan setiap resipi kek lapis Sarawak.
Terdapat penambahan resipi yang diambil dan diolah daripada resipi kek lapis yang lama. Ada resipi tahun 80-an, 90-an, dan awal tahun 2000. Sukatan resipi lama ditukar mengikut sukatan standard (gram, cawan, dan sudu metrik) kerana sukatan lama agak sukar diimplimentasi.
ISI KANDUNGAN
Kek Lapis Diva
Kek Lapis Idola
Kek Lapis Coklat Cheese
Kek Lapis Masam Manis
Kek Harimau Malaya
Kek Lapis Tembikai Cheese
Kek Lapis Siakap Keli
Kek Lapis Cadbury
Kek Lapis Mint, Coklat, dan Cheese
Kek Lapis Mutiara Kasih
Kek Lapis Oreo Cheese
Kek Lapis Tropika
Kek Lapis Tuan Anas Mikael
Kek Lapis Rainbow Cheese
Kek Lapis Ppali-Ppali
Kek Lapis Coco Pie
Kek Lapis Strawberi Bintik
Kek Lapis Songket Sarawak
Kek Lapis Horlick Cheese
Kek Lapis Abang Jebat
Kek Lapis Keladi Cheese
Kek Lapis Pandan Peppermint
Kek Belacan
Kek Holiday Inn 90-an
Kek Kelasi
Kek Lapis Internet
Kek Lumut Almond
Kek Lapis Siti Aishah
Kek Lapis Esoklah Diet
Kek Lapis Dangdut Star
Kek Lapis Coklat Cheese Kukus
Kek Lumut Cheese Sakura
Kek Lapis Koko Horlick
Kek Pilih Kasih
Kek Lapis Cheese Bintik
Kek Lapis Ombre
Kek Lapis Finding Dory
Kek Lapis Semanis Honey
Kek Lapis Nana Tanjung
Kek Lapis Perancis
Kek Lapis Sabok Tun Razak
Kek Lapis Lapisan Bumi
Kek Lapis Batik Thailand
Kek Batu Marmar Nutella
Kek Hijau Kukus (Kek Ijo)
Kek Lapis Apple Lady
Kek Lapis Nusantara
Kek Lapis Matcha Choco
Kek Lapis Mini Mouse
Kek Lapis Oreo Crushed Nutella
Kek Lapis Cloudy
Kek Lapis Perigi Biru
Kek Lapis Millenia
Kek Lapis Evergreen
Lady Baltimore
Kek Lapis Boyan
Kek Lapis Walnut
Kek Lapis Horlicks
Kek Lapis Prune
Kek Lapis Jerudong Park
Kek Lapis Senja Nan Merah
Kek Lapis Blueberry
Kek Lapis Lembayu
Kek Lapis Desayang
Kek Lapis Jalur Gemilang
Kek Lapis Ratu Jamu
Kek Lapis Bumiko
Kek Lapis Mozek
Kek Lapis Cheese Nestum Coklat
Kek Lapis Goyang Dangdut
Kek Lapis Coklat Cheese Kukus
Kek Lapis Kucaimars
Kek Lapis Cadbury Oreo
Kek Lapis Lumut, Belacan, cheese
Kek Lapis Henna
Kek Lapis Coklat Andes
Buat Sendiri Kek Lapis Sarawak: Ikuti Langkah-Langkah Mudah Ini Untuk Kek Lapis Yang Pasti Menjadi
Sebut sahaja kek lapis, pasti ramai yang terbayang kek lapis Sarawak yang sering menjadi igauan.
Bagi yang pernah berkunjung ke Sarawak, pasti pernah mendengar nama-nama kedai kek lapis yang terkenal seperti Kek Lapis Dayang Salhah atau Mira Cake House.
Dahulu kala, antara perisa kegemaran ramai ialah kek lapis masam manis. Sesuai namanya, rasa manis kek yang digabungkan dengan Asam Haw Flakes atau juga dipanggil asam duit-duit memang menghasilkan kombo yang meletup.
Hari ini, kek lapis diberi rasa yang lebih da bomb bila digabungkan dengan bahan mewah seperti Nutella, krim keju serta kepingan-kepingan coklat berjenama.
Membayangkan sahaja cukup untuk mengocak iman di dada. Apa kata cuba buat sendiri kek lapis di rumah untuk pilihan yang lebih kreatif lagi. Ini tips daripada Noy Yullan yang mahir membuat sendiri kek lapis Sarawak sejak berusia 14 tahun:
Bahan-bahannya:
Mentega
Gula kastor
Ovalette
Telur
Kaya
Susu pekat
Serbuk Horlicks
Tepung gandum/Tepung Hongkong
Pewarna
Perasa
Tips magik:
1. Guna api atas sahaja untuk membakar dengarn ketuhar oven. Kek akan kurang kering
2. Satu lapisan kek dimasak sekitar 5-7 minit bergantung lapisan bater dan jenis oven. Sambil memasak setiap lapis, boleh buat cabaran 5-7 minit ala Kak Noy. Set alarm di handphone lagi baik.
3. Bereksperimen dengan bahan-bahan yang biasa digunakan. Tukar perisa cappucino dengan serbuk Milo ke. Campur Milo dengan serbuk Nescafe ke. Kreatif gitu.
4. Jika kek keluar dengan gelembung kecil diatas permukaannya, gunakan seterika kek untuk ratakan secara perlahan. Jangan kasar-kasar tau.
5. Boleh guna serbuk penaik bagi yang sukakan kek yang lebih tinggi. Tak nak guna pun tak mengapa.
No reviews found